Een prettige tuin is in grote mate afhankelijk van de locatie van de tuin, en de locatie van de verschillende elementen die je in jouw tuin plaatst. De juiste planten en bomen planten, die passen in het klimaat in jouw woonplaats, met de juiste grond en voedingsstoffen en vochtigheidsgraad van de aarde, zoveel is nog wel te overzien. Ingewikkelder wordt het als we het over zonlicht en schaduw hebben. Verschillende planten en bomen hebben verschillende hoeveelheden zon nodig. Zo zijn er planten die wel gedijen bij minstens 8 uur zon per dag, en zijn er andere planten, bomen en gewassen die het juist goed doen bij minimaal zonlicht, of zelfs het beste werken als ze de hele dag in de schaduw staan. 

Maar ook voor jouw eigen tuinplezier is het prettig om te weten waar de zon precies schijnt op welk tijdstip, zodat je soms in de zon kunt zitten, maar ook de schaduw kunt opzoeken als het te warm is. Het maken van een kaart van het zonlicht is in zo’n geval een goede start. Als je precies weet waar en wanneer de zon schijnt in jouw tuin, kun je daarna stappen ondernemen om het licht en de schaduw naar jouw wensen aan te passen. Een mooie natuurlijke optie: koop een boom bij De Hoeve Buitenleven. Je kunt ook met schaduwdoeken en lampen werken, maar een boom heeft wel iets speciaals en brengt leven in je tuin.

Meet het zonlicht op verschillende tijdstippen

Het zonlicht in een tuin meten is helemaal niet moeilijk. Je hebt een paar dingen nodig: een camera die je op een veilig punt in de tuin of uitkijkend over de tuin kan zetten, een tripod (of gewoon een tafeltje of iets dergelijks waar je de camera plaatst), en een zonnige dag. De eerste stap: zet de camera op de juiste plek. Daarna moet je op een zonnige dag op verschillende tijdstippen foto’s maken, vanuit hetzelfde camerapunt. Tip: als je een camera hebt met interval modus, kun je de camera automatisch ieder uur een foto laten maken. Zo kost het jou minder tijd. Het is ook mogelijk schaduw en licht ieder uur met de hand te tekenen. Dit is iets minder nauwkeurig. 

De volgende stap is het uittekenen van de schaduw. Als derde moeten de schaduw en het licht berekend worden. Een precieze gids voor hoe je dit het beste kunt doen is online te vinden. 

Een boom kopen voor schaduw

Een goede optie om schaduw in je tuin te creëren is het planten van een boom. Een boom voegt niet alleen schaduw toe aan je tuin, maar trekt ook vogels en ander klein leven aan, en geeft echt extra leven aan een tuin. Een boom kopen die bij jouw tuin past is leuk en spannend, maar kan ook overweldigend zijn. Het is een grote beslissing. Bovendien zijn er tal van keuzes die je kunt maken. Om te erachter te komen welk type boom bij jouw tuin past, is het aan te raden om met een expert te spreken.

De juiste boom voor jouw tuin

Niet iedere boom past in iedere tuin. Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden: de grond, hoeveel wind en zon de boom krijgt, hoeveel ondergrondse ruimte de boom heeft om te groeien, klimaatomstandigheden, de mogelijkheid om water op te nemen en gevoeligheid voor insecten en ziektes zijn enkele voorbeelden. Om een volledig beeld te krijgen van de juiste boom voor jouw tuin, praat met een expert!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here