Een huis kopen is niet iets wat je dagelijks doet. Vooral wanneer men zijn eerste huis gaat kopen kan dit zeer veel stress opleveren. Er komen talloze vragen die beantwoord moeten worden. Niemand wil uiteindelijk voor verrassingen komen te staan. Hieronder bespreek ik de algemene stappen naar het kopen van een huis.

Stap 1. Een budget bepalen

Voordat je een droomhuis gaat vinden, is het essentieel om te weten wat voor bedrag je er überhaupt aan wilt uitgeven. Maak een lijst met berekeningen van o.a. je maximale hypotheek, maar breng ook je schulden in kaart. Deze hebben namelijk invloed op het bedrag dat je maximaal kunt lenen.

Stap 2. Zoek een huis

Wanneer het budget is bepaald is het tijd voor het volgende: het zoeken naar een huis. Hier kijken de meeste mensen het meest naar uit. Naast dat het prijskaartje binnen jouw bedrag moet vallen, is het ook belangrijk om te kijken naar een huis waar je voor langere tijd thuis kan voelen.

Wanneer je bijvoorbeeld van plan bent om een nieuwbouwwoning te kiezen moet je rekening houden met nog te maken kosten zoals verbouwing en tuinaanleg. Maak in ieder geval een gedetailleerde en realistische begroting van de verbouwkosten voordat je overgaat op het onderhandelen.

Stap 3. Breng een bot uit

Na de zoektocht naar het perfecte huis kan er een bod uit worden gebracht. Houd hierbij rekening met de maximale hypotheek en met eventuele kosten die nog moeten worden gemaakt, zoals verbouwing.

Denk ook alvast na over de ontbindende voorwaarden die je in jouw bod wilt opnemen. Zorg er ook voor dat er genoeg tijd is opgenomen voor het regelen van de financiering. Dit duurt gemiddeld zes tot acht weken om het goed te kunnen regelen.

Stap 4. Het regelen van de hypotheek

Nadat het bod geaccepteerd is en iedereen het eens is geworden over de verschillende voorwaarden, kan de hypotheek worden geregeld.  Bespreek met een hypotheekadviseur welk hypotheekvorm het beste bij je past. Persoonlijk heb ik een lineaire hypotheek in Deventer kunnen regelen. Door de lage rente kan ik de lening voor 20 jaar vastzetten. Hierdoor is er meer zekerheid over de toekomstige maandlasten voor wat betreft de hypotheekrente.

Stap 5. Koop het huis

Wanneer alles is afgerond kun je de eigendomsakte en hypotheekakte gaan ondertekenen bij de notaris. Wanneer je een bestaande woning koopt kun je de notaris vaak zelf uitkiezen. Bij een nieuwbouwwoning is in de meeste gevallen sprake van een projectnotaris.

Je huis inrichten

Voor sommige is het een droom en voor sommige komt het moment misschien wel sneller dan gedacht. Namelijk, je eigen laten bouwen of kopen. Alles van A tot Z kunnen regelen en een huis krijgen dat volledig naar jouw wensen is samengesteld. Als de buitenkant eenmaal staat mag natuurlijk de binnenkant niet achterblijven. Inspiratie opdoen? Kijk dan eens op de website voor een hoekbank room 108.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here