Een modern kunststof raamkozijn is in veel gevallen goedkoper dan hout. Er zijn echter meer voordelen dan alleen de prijs. Doordat kunststof kozijnen veel in nieuwbouwprojecten gebruikt worden, zijn de aantallen enorm gestegen. Hierdoor is innovatie heel snel gegaan, maar is ook de prijs gedaald. Ze hebben nu een lage prijs en zijn beter dan ooit. Door de ruimte voor stilstaande lucht – te vergelijken met dubbelglas – bieden kunststof kozijnen een goede isolatie tegen zowel hitte als tegen lawaai. Daarnaast is er natuurlijk het feit dat ze onderhoudsarm zijn. In dit artikel lees je meer over een kunststof raamkozijn in vergelijking met hout.

Een kunststof raamkozijn is kostenbesparend in gebruik

Het grootste voordeel van het gebruik van een kunststof raamkozijn is dat het zeer kostenbesparend kan zijn. Terugkerend onderhoud van schilderwerk of vroegtijdige vervanging door houtrot is niet aan de orde. Dit scheelt per tien jaar, afhankelijk van de grootte het pand, zomaar duizenden euro’s. Daarnaast zal de isolatiewaarde de stookkosten verlagen, maar ook kosten voor het huis of pand koel houden drukken. Zowel in de zomer als in de winter is isolatie dus belangrijk. Ook wanneer je jouw huis niet koelt in de zomer, is het fijn om te weten dat de temperatuur lager kan blijven.

Hoe authentiek ziet een kunststof raamkozijn eruit?

Een nadeel van een kunststof raamkozijn was dat deze er minder authentiek uitziet dan een houten kozijn. Je hoort vaak mensen zeggen dat kunststof kozijnen niet dezelfde echtheidskenmerken hebben als houten kozijnen. Denk aan een houtnerf of aan een andere structuur. Tegenwoordig zijn er echter folies in vrijwel alle kleuren die voorzien zijn van houtnerf structuur. Je kunt zelfs bij openslaande ramen het binnenkozijn in een andere kleur krijgen als het buitenkozijn. Dit oogt zeer authentiek en is van afstand niet van hout te onderscheiden.

Brandwerende kozijnen

Een kunststof raamkozijn kan brandwerend zijn. Dit houdt in dat brand minder makkelijk van de ene ruimte naar de andere kan overslaan. Niet alle kunststof kozijnen zijn dit, dus mocht dit belangrijk voor jou zijn, overleg dit voordat je ze aanschaft. Je kan met een specialist in kozijnen dit van tevoren overleggen. Zeker wanneer jouw pand periodiek inspectie van de brandweer krijgt of wanneer de verzekering dit wenst, dan is het goed om dit te weten. De brandwerendheid van een kozijn wordt vaak in minuten uitgedrukt. Een specialist kan je hier meer over vertellen.

Er zijn veel vijanden van houten kozijnen

Houten kozijnen zijn meestal gemaakt van eikenhout of een ander hardhout. Dit maakt ze sterk maar toch ook zwak:

  • Vocht kan houten kozijnen doen rotten;
  • Hitte kan houten kozijnen doen krimpen;
  • Houten kozijnen kunnen kromtrekken;
  • Er kan houtworm of er kunnen andere beestjes in het hout gaan zitten.

 

Met kunststof raamkozijnen heb je hier geen last van. Wil je toch een houten kozijn? Overweeg dan goed van tevoren hoe je je hiertegen gaan beschermen. Maak ook een plan om periodiek onderhoud, zoals schilderwerk, te laten uitvoeren. Wanneer je houten kozijnen niet onderhoudt, dan zullen ze binnen een bepaalde tijd absoluut aan vervanging toe zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here