Niemand zit te wachten op lekkages in huis. Gelukkig kun je lekkages voorkomen. Hier een aantal tips om je huis tegen een lekkage te beschermen.

Controleer op lekkages

Controleer alle kranen en blootliggende leidingen. Controleer op tekenen van lekkages waar leidingen de muren of fundering doorboren. Kleine plassen water op de vloer, watervlekken bij de leidingen of kromtrekken van muurplaat of lambrisering kunnen wijzen op een lekkage.

Test de kranen

Zet kranen aan om te controleren op lekkages rond de handgrepen of bij de aansluitingen op de waterleiding. Let op druppels die doorgaan nadat de kranen zijn dichtgedraaid. Zelfs kleine waterlekkages kunnen water verspillen en je waterrekening verhogen.

Controleer de waterdruk

Controleer of de waterdruk die uit je leidingen komt voldoende is voor je loodgieterswerk. Lage druk kan wijzen op een lek ergens in het systeem. Het kan ook betekenen dat vuil zich in de leidingen of armaturen heeft opgehoopt en een gedeeltelijke verstopping veroorzaakt. Verwijder douchekoppen, kraanbeluchters en aanverwante onderdelen om vuil of bezinksel te verwijderen.

Controleer alle afvoeren op goede werking

Water moet gemakkelijk door de afvoerbuizen van je sanitair systeem lopen. Het verschijnen van luchtbellen of een gorgelend geluid tijdens het afvoeren kan wijzen op een probleem dat verholpen moet worden.

Test toiletten en controleer doorspoelmechanismen

Controleer of elk toilet goed doorspoelt en of alle interne onderdelen in goede staat zijn. Toiletten kunnen vaak de bron zijn van moeilijk op te sporen waterlekkages in een gebouw.

Inspecteer op zichtbare schade

Bekijk de leidingen, tegelwerk en andere elementen om te zien of niets beschadigd is. Gebarsten tegels, kapotte afdichtingen en andere schade kunnen bijdragen tot lekkages en andere problemen met leidingen.

Controleer op corrosie

Controleer de leidingen op tekenen van corrosie en verwante schade. Groene vlekken op koperen en messing leidingen en gele of oranje vlekken op stalen leidingen kunnen op corrosie wijzen. Corrosie moet zo snel mogelijk verholpen worden om het ontstaan van ernstige lekkages in leidingen en rond aansluitingen te voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here